Ane Lykke

 

RIGSHOSPITALET & PANUM  Public space

 

Commission: Light installation

Year: 2012

Builder: Weimanns Foundation

Engineer: COWI

Collaboration: Lightdesigner Jesper Kongshaug

 

Underneath one of Copenhagen’s very busiest roads, runs an underground tunnel linking up the National Hospital and The Faculty of Health Sciences, at the University of Copenhagen.

 

The light installation a three dimensional surface consists of upright steel pipes placed in a gridsystem. The overall effect makes it look as if the system oscillates between the open and the enclosed – between stringent, well-ordered lines and impenetrable chaos – as you pass it by. Depending on position and speed of movement, different colours will appear, dissolve, and coalesce to form new parts and wholes. The effect depends to an extent on each individual - the perception of space - the way in which one moves in relation to the light and grid - is crucial for how the colors, space and light play and interact and ultimately for how Ane Lykke's spatial interventions are perceived. 

 

 

 

 

 

 

 

To the top